Menü Bezárás

Iskolánkról/Profil, célok/Hagyományaink

 

Egy jó közösségnek eleven és működő hagyományokra van szüksége ahhoz, hogy közösségi létét tartalmasan, élményeket szerző és nyújtó módon élje meg. A hagyománynak a közösség számára meghatározó, megtartó ereje van, mint az egyén szocializálódásának és identitástudatának alapvető eleme. Az iskolának- mint a család után a második színtér az ember formálódásában- élen kell járnia a hagyományok megőrzésében, de az értékválsággal küzdő jelenünkben a hagyományok teremtésében is.

Az anonimitásból természetesen nemcsak tevékenységünkkel, hanem Bocskai István nevének felvételével már 1972-ben kiléptünk. Névadónk történelmi szerepéről minden évben megemlékezünk. Fejedelemmé választásának évfordulóján rendezzük meg a Bocskai napot. Ezen a napon a diákönkormányzat szervezésében versenyek, vetélkedők, játékok zajlanak. Az iskolai karácsony a megrendezett színvonalas, igényes műsort, tehetséges tanulóink verssel, zenével, jelenetekkel, tánccal tesznek élővé, élményszerűvé. Egyfajta kulturális seregszemle, ” ki mit tud?” a Bocskai Gála megrendezése is.

Névadónk arcképével díszített iskolai címerünket használjuk pólóingeken, levélpapíron, jelvényeken, kitűzőkön. A névadás tárgyi emlékeit óvjuk, gondozzuk: Kovács Imre szobrászművész bronz plakettje, Bittsánszky Jánosné fafaragó művész Bocskairól készített mellszobra, és az a „Bocskai fal”, ahol az iskolai élet jelesebb eseményeiből, tanulóink munkáiból állítunk össze kis kiállítást, is mind a hagyományápolást szolgálják.

A 15 évig működött Bocskai Galéria utódjaként a Bocskai Gyermekgaléria 2006 óta működik. Különösen fontos számunkra a leendő Bocskais diákokkal való törődés. Oktató-nevelő programunkról tájékoztatót küldünk az óvodákba, rendszeresen fogadjuk a nagycsoportosokat iskolalátogatáson. A szülők számára nyílt napokat tartunk, ahol bepillantást nyerhetnek a pedagógusok munkájába, s saját gyermekét is megfigyelhetik foglakozás közben. Ekkor a leendő elsősöket is szívesen látjuk szüleikkel együtt.

A munkaközösségek minden évben felváltva Témahetek keretében elsősorban az aktuális évfordulókhoz formálják programjaikat.

Osztálykeretben meghitt karácsonyi műsorokkal köszöntik a tanulók egymást és szüleiket. Az osztályfőnökök gyakran viszik osztályukat színházba, hangversenyre, kirándulásokra.

Minden május végén a Családi napon együtt süt-főz az iskola apraja-nagyja, diákok, szülők, bocskais dolgozók. A közös játékok, versenyek minden évben hatalmas élményt nyújtanak a résztvevőknek.

A tantárgyi versenyek helyi fordulóit különös gonddal rendezzük meg, s bekapcsolódunk a részvétel mellett kerületi és fővárosi fordulók lebonyolításába is.

Iskolai ünnepségeinket (tanévnyitó, ballagás), nemzeti ünnepeinket s más jeles napokat igényesen, rangjuknak megfelelő tisztelettel rendezzük meg.

Értékelési rendszerünk legszebb hagyománya, amikor a tanévzáró ünnepélyen legkiválóbb tanulóink beírhatják nevüket az Aranykönyvbe. 1959 óta számtalan név olvasható a már sárguló lapokon, azoknak a nevei, akikre méltán büszkék lehetnek a szülők s a pedagógusok egyaránt.

1999-ben, iskolánk alapításának 70. évfordulója alkalmából alapítottuk meg az iskolánk legnagyobb elismerését jelképező „Bocskai-díjat” melyet legkiválóbb pedagógusainknak, tanulóinknak ítél oda az évente megválasztott kuratórium.

2006-ban alapítottuk meg a „Mosoly-díjat”, amelyet az iskola olyan felnőtt dolgozója kaphat, aki a leginkább hozzájárul az iskolai jó hangulat, a kellemes szervezeti klíma kialakulásához.

A diákok tevékenységét 2011-től újabb elismerési formával is el tudjuk ismerni. A 100 ötöst kapó diákokat példaként állíthatjuk tanulóink elé.

A Bocskai célkitűzése: úgy változzunk, úgy fejlődjünk, hogy megőrizzük hagyományainkat és megfeleljünk a kor kihívásainak.